Zigzag trendline trading (Michael Voigt)

Beschrijving

Deze analyse tool ondersteunt de trading strategie van prof-trader Michael Voigt. Voigt is de auteur van het meest verkochte trading boek in Duitsland, Das große Buch der Markttechnik (ISBN 978-3-89879-125-0).

Klik dit icon green icoon om het analyse tool te activeren. Trek een lijn daar waar u meent dat de markt in de beginfaze van een trend zit. Het is niet nodig de volledige trend te tekenen, enkel de beginfaze. Het platform tekent daarna het verdere verloop van de trendlijn en dit tot de trend omkeert.

Het tekenen van de beginfaze van de trend moet gebaseerd zijn op een zekere logica. Meer hierover onderaan deze tekst in de sectie “De zigzag trendlijn tekenen”.

Op basis van de zigzag trendlijn en de huidige koers verdeelt het Voigt analyse tool de grafiek in 3 zones Deze 3 zones zijn:

  1. De buy (of short sell) zone. In deze zone kunnen posities geopend worden. De koopzone is groen. De short sell zone is rood. De groene koopzone verschijnt in de grafiek wanneer een kaars onder de zijwaarts zone sluit. De rode short sell zone verschijnt in de grafiek wanneer een kaars boven de zijwaarts zone sluit.

  2. De zijwaarts zone. Deze zone ligt tussen de twee blauwe stippellijnen. In deze zone evolueert de markt zijwaarts. De trend is nog intact.

  3. The end-of-the-trend level. When a candle closes below this level, a bullish trend ends. When a candle closes above this level, a bearish trend ends.De trend-is-ten-einde zone. Deze zone wordt aangegeven door een rode lijn. Een bullish trend is ten einde wanneer een kaars boven dit niveau sluit. Een bearish trend is ten einde wanneer een kaars onder dit niveau sluit.

Zigzag trendline trading (Michael Voigt)

Dit voorbeeld toont een bullish trend. Een kaars sloot onder de zijwaarts zone (2). Vanaf dat moment is de groene koopzone (1) zichtbaar in de grafiek.

 
Zigzag trendline trading (Michael Voigt)

Dit voorbeeld toont een bearish trend. Een kaars sloot boven de zijwaarts zone (2). Vanaf dat moment is de rode short sell zone (1) zichtbaar in de grafiek.

 

In Das große Buch der Markttechnik bespreekt Voigt ook zijn drie trading strategieën: trading van de break-out trading, trading van de beweging en trading van de trend. Deze drie trading strategieën kunnen individueel of in parallel ingezet worden. Alle drie gebruiken ze exact dezelfde koop en short sell zone. Het verschil tussen de strategieën ligt in hoe open posities gesloten worden.

Trading van de break-out werkt met een klein koersdoel. Posities worden slechts korte tijd aangehouden. Het sluiten van de posities gaat manueel.

Trading van de beweging werkt zonder koersdoel. Posities worden gesloten d.m.v. een speciale trailing stop. Deze stop werd door Voigt ontwikkeld en is gebaseerd op kaarsen. Hij draagt de naam "inside bar trailing stop". Indien u deze stop wenst te gebruiken kan u hem -zoals altijd- via het Designer Dialog venster toevoegen. Activeer daarna de "Tradeguard". Indien u een positie opent, zal het platform automatisch de stop plaatsen.

Zigzag trendline trading (Michael Voigt)

In dit voorbeeld gebruikt de trader de inside bar trailing stop om een long positie te beschermen.

 

Trading van de trend werkt eveneens zonder koersdoel. Posities worden gesloten d.m.v. een andere speciale trailing stop. Deze stop, eveneens ontwikkeld door Michael Voigt, is gebaseerd op de zigzag trendlijn. Indien u deze stop wenst te gebruiken selecteer dans Long-Stop of Short-Stop wanneer u de beginfase van de trend tekent. Activeer daarna de "Tradeguard". Indien u een positie opent, zal het platform automatisch de stop plaatsen.

Zigzag trendline trading (Michael Voigt)

In dit voorbeeldactiveert de trader Long-Stop bij het tekenen van de beginfaze van de trend.

 
Zigzag trendline trading (Michael Voigt)

In dit voorbeeld gebruikt de trader de zigzag trendlijn trailing stop om een long positie te beschermen. De stop volgt de zigzag. De positie blijft open tot de stop geraakt wordt.

 

Belangrijk: Met het NanoTrader platform kunnen traders Voigt’s aanpak - combineer de drie trading strategieën in één positie - eenvoudig toepassen. In deze aanpak koopt Voigt drie contracten. Eén wordt verkocht met een kleine winst (trading van de break-out). Het tweede wordt verkocht wanneer de inside bar trailing stop geraakt wordt. Het derde contract wordt tenslotte verkocht wanneer de zigzag trendlijn stop geraakt wordt. Klinkt complex? Dat is het niet.

Video: Michael Voigt’s trading aanpak

De zigzag trendlijn tekenen

Het "enige" wat de trader moet doen is de beginfaze van de trend tekenen. Eenvoudig, maar er komt toch het een en het ander bij kijken. De beginfaze van de zigzag bepaalt alle andere parameters. De plaats en spanwijdte van de beginfaze moet in relatie staan met de tijdseenheid waarin de trader trade. Bekijk ook deze video's:

Video: de beginfaze van de zigzag trendlijn tekenen en verschuiven

Video: TwinCharts en het combineren van tijdseenheden

Video: voorbeelden kleine tijdseenheden (1’, 5’ …)

Video: voorbeelden medium tijdseenheden (10’, 15’ …)

Opmerking: dit analyse tool is niet beschikbaar in de demo.